استئوآرتریت (آرتروز) یک بیماری پیشرونده و التهابی غضروف و مفاصل است. همچنین یک بيماري شايع و درگيركننده مفاصل تحمل كننده وزن مي باشد اما استئوآرتريت آرنج ناشايع است كه به صورت اوليه يا ثانويه به ضربه و عفونت ايجاد مي شود. با اين وجود استئوآرتريت آرنج مي تواند سبب درد غيرقابل تحمل به خصوص در هنگام بازكردن كامل آرنج شود. آستئوآرتريت آرنج بيش تر افراد ميانسال و فعال جامعه مانندكارگران نجاري، و يا افرادي كه عمدتا با دست كار مي كنند را به صورت اوليه درگير مي كند يا ثانويه به ضربات قبلي آرنج، بيماري هاي التهابي مانند آرتريت روماتوئيد مي باشد .
علت آرتروز مفصل آرنج
ساییدگی مفاصل آرنج به علت مبتلا بودن به بیماری استئوآرتریت
آسیبها و فشارهای طولانی مدت به مفصل آرنج
درمان ناکامل و نامناسب شکستگیهای سطوح مفصلی آرنج که منجر به تخریب غضروف مفصلی میشوند
علائم آرتروز مفصل آرنج
- محدوديت حركتي مفصل و خشکی آن
- درد بخصوص در انتهاي قوس حركتي، درد در ابتدا کم میباشد به طوری که با فعالیت دست درد زیاد و با استراحت کم میشود، اما در مراحل پیشرفته بیماری درد زیاد میشود و فرد نمیتواند راحت بخوابد
- قفل كردن مفصل به دليل وجود اجسام آزاد استخواني
- استئوفيت كورونوئيد
- استخوان سازي فضاي اولكرانون (زائده آرنج)
- اجسام آزاد داخل مفصل
- خشکی و سفتی بخصوص در ابتدای روز
- کاهش قدرت عضلات مربوطه
- غیر طبیعی بودن مفصل
- تورم و التهاب بافت نرم و افزایش حرارت موضعی
- آتروفی عضلات و سستی رباطهای مفصل آرنج
تشخیص آرتروز مفصل آرنج
معاینه پزشک و بررسی علائم، عکس برداری با اشعه ایکس، MRI، اسکن استخوان و آزمایش خون همگی در تشخیص قطعی این بیماری کمک میکنند.
درمان آرتروز مفصل آرنج
در مفصل مبتلا به آرتروز باید فشار و بار وارده بر مفصل کاهش یابد و از حرکاتی که منجر به افزایش درد درمفصل میشوند خودداری نمود. استفاده از آتل در شب، پمادهای موضعی، داروهای ضدالتهابی و تزریق استروئیدی توصیه میشوند. به طور کلی تغییرات ناشی از آرتروز غیرقابل برگشت است اما میتوان با فیزیوتراپی علایم را حذف و تخریب بافت را به تاخیر انداخت. فیزیوتراپی در کنترل علایم بسیار مفید است به طوریکه در درمان غیرجراحی و حتی پس از جراحی یکی از گزینههای اصلی میباشد. از الکتروتراپی، ليزر تراپی و اولتراسوند، شاک ویو تراپی، تکار تراپی، مداليتههاي گرمايی و سرمايی، درای نیدلینگ، ماساژ، درمانهای دستی، ارائه تمرینات درمانی مناسب و تیپینگ برای تسکین درد و درمان این عارضه در کلینیک فیزیوتراپی صورت میگیرد. در موارد عدم پاسخ به درمان غير جراحي، درمان هاي جراحي شامل خارج ساختن نسوج مرده مفصل، ترميم مفصل زندزيرين- بازويي، تعویض مفصل، هم جوشي و ترميم كامل مفصل آرنج پيشنهاد مي شود.
مهمترین اهداف فیزیوتراپی در درمان آرتروز مفصل آرنج
- کاهش درد
- کنترل علائم
- بازگشت عملکرد مفصل به حالت اولیه
- کاهش التهاب و تورم
- افزایش دامنه حرکتی مفاصل
- افزایش قدرت عضلات مربوطه
- آموزش انجام حرکات به صورت ایمنتر تا فشار و بار بر روی ناحیه آسیب دیده وارد نشود
دکتر شیربان به همراه تیم تخصصی حداکثر سعی و تلاش خود را کردند که بهترین درمان ها را برای بنده ارائه دهند.در این جا از تمام زحمات ایشان تشکر میکنم.
سوالات رایج بیماران
ساییدگی مفاصل آرنج به علت مبتلا بودن به بیماری استئوآرتریت،آسیبها و فشارهای طولانی مدت به مفصل آرنج،درمان ناکامل و نامناسب شکستگیهای سطوح مفصلی آرنج که منجر به تخریب غضروف مفصلی میشوند.
معاینه پزشک و بررسی علائم، عکس برداری با اشعه ایکس، MRI، اسکن استخوان و آزمایش خون همگی در تشخیص قطعی این بیماری کمک میکنند.