فیزیوتراپی دراصفهان
فتق دیسک (هرنی دیسک،پارگی یا بیرون زدگی دیسک(Disc Herniation))
کمردرد به عنوان مهمترین عامل ایجاد ناتوانی در جوامع بشري مطرح است. از علل نسبتاً شایع کمردرد و دردهاي رادیکولار اندامهاي تحتانی، فتق دیسک کمر (هرنی دیسک) میباشد. دیسک به عنوان صفحهاي بین دو مهره کمري امکان حرکت مهرهها را فراهم مینماید؛ به علاوه، همچون بالشتکی بین آن دو مهره سبب کاهش شدت ضربه به مهره بعدي میگردد. بعد از تولد، دیسک به مرور زمان آب خود را از دست میدهد و به دلایل مختلف از جمله ضربات وارد آمده به آن به تدریج تخریب میشود و در نهایت باعث بروز درد و سایر علائم عصبی میگردد.
به دلیل تحرک فوقالعاده زیاد ناحیه کمری که در مجاورت ناحیه نسبتاً بدون تحرک ساکروم قرار گرفته، این منطقه در معرض فشارهای مکانیکی قرار دارد که میتواند منجر به آسیب دیسک بین مهرهای بخش پایینی کمر شود و اکثر فتق دیسکها در ناحیه کمری نیز در دیسکهای بین مهرهای L5-L4 و S1-L5 اتفاق میافتد. افزایش سن، افزایش وزن، بلندکردن وزنههای سنگین، شرایط جسمانی نامناسب افراد و… همه دست به دست هم داده و باعث کاهش کارایی و در نتیجه بیرون زدگی یک دیسک در ستون فقرات میشود. از بین انواع کمردردها 36 % – 13 % آنها همراه با درد انتشاري به اندام تحتانی میباشد که تنها 5-2 % از آنها به دلیل فشار بر روي عصب سیاتیک میباشد. در 90 % موارد فشار بر روي عصب سیاتیک به علت فتق دیسک ناحیه کمري میباشد. درد ناشی از فتق دیسک میتواند تاثیر چشمگیري بر روي کیفیت زندگی بیماران داشته باشد.
علت فتق دیسک
- ضربات، فشار زیاد و ناگهانی، انجام حرکات شدید تکراری در مدت زمانی زیاد
- بلند کردن اجسام سنگین (بخصوص هنگام خم شدن به جلو یا پهلو و برداشتن اجسام سنگین)
- افزایش سن (موجب میشود دیسک به مرور زمان آب خود را از دست بدهد و به تدریج تخریب شود)
- اضافه وزن
- ژنتیک
علائم فتق دیسک
- درد در کمر و پاها
- بی حسی و سوزن سوزن شدن
- ضعف و کاهش قدرت و عملکرد و گرفتگی عضلانی در عضلات مربوطه
- از دست دادن کنترل ادرار و مدفوع
تشخیص فتق دیسک
معاینه پزشک و بررسی علائم، MRI، سی تی اسکن در تشخیص قطعی این بیماری کمک میکنند.
درمان فتق دیسک
درمان غیر جراحی در این عارضه شامل استراحت، پرهیز از حرکاتی که موجب تشدید در میشود، و مصرف داروهای ضد درد و فیزیوتراپی میباشد. فیزیوتراپی به عنوان یک راهکار موثر در درمان فتق دیسک کمر شناخته شده است كه انجام صـحيح آن، بـدون هيچ گونه عارضه جانبي، بسياري از مـشكلات ناشي از ايـن بيماري را كاهش داده و يا برطرف ميكند. در فيزيـوتراپي از روشهاي مختلف مانند الکتروتراپی، ليزر تراپی و اولتراسوند، مگنت، شاک ویو تراپی، تکار تراپی، تراکشن، مداليتههاي گرمايی و سرمايی، درای نیدلینگ، ماساژ، تکنیکهای دستي، تمرينـات درمـاني و آب درمانی اسـتفاده ميشود. در صورتی که شدت بیماری زیاد باشد یا بیمار به درمان های غیرجراحی پاسخ ندهد عمل جراحی برای بیمار توصیه میشود.
از جناب دکتر شیربان و تیم تخصصی که دارند تشکر می کنم. این کلینیک بهترین فیزیوتراپی دراصفهان می باشد.
سوالات رایج بیماران
در بین جوانان ورزشکار که کارهای سنگین انجام می دهند این عارضه شایع تر است.
وجود این عارضه به صورت ناگهانی رخ می دهد. اشخاصی که کار های سنگین انجام می دهند بیشتر در معرض این خطر قرار دارند. در صورت وجود این مشکل با مراجعه به فیزیوتراپی دراصفهان می توانید نسبت به درمان خود اقدام کنید.
باید ابتدا معاینات پزشکی انجام شود. بعد از آن بررسی علائم، MRI، سی تی اسکن در تشخیص قطعی این بیماری کمک میکنند.