فیزیوتراپی دراصفهان | سندروم تونل کارپال
سندروم تونل کارپال (فشردگی عصب مدیان )
عصب مدیان یکی از اعصاب دست است که از داخل یک کانال باریک در ناحیه میانی از جانب کف دستی مچ عبور میکند. سندروم تونـل كـارپال بـه مجموعهاي از علائم اطلاق ميشود كه با فـشار بـر روي عـصب مديان در مچ دست حاصل ميشوند. ايـن سـندروم شـايعترين نوع از فشار روي اعصاب در اندام فوقاني است. علائم ناشی از اين سندروم شامل پارستزي با يا بـدون كرختـي در محـدودة عصبدهي عصب مديان در دسـت بوده و بيمار ممكن است از درد ناحيه تنار (برجستگی عضله کف دستی نزدیک به قائده انگشت شست) در موارد شديد شاكي باشد. همراه با التهاب حاد یا مزمن تاندون یا غلاف تاندون، درمان ناقص شکستگی مچ دست، عفونت و یا ورزشهایی که مچ دست به طور حداکثر خم و باز میشود احتمال دارد فضای این کانال محدود شود و به عصب مدیان فشار وارد آید. این عارضه در کاربران کامپیوتر، افرادی که با وسایل و ابزار لرزاننده و ارتعاشی کار میکنند یا حرکاتی که به طور مکرر باعث خم و باز شدن مفصل مچ میشوند را انجام میدهند شایع میباشد. در بسیاری از مواقع علل فشردگی عصب مدیان نامشخص است. با اینحال بسیاری از عوامل ممکن است باعث ایجاد سندرم شوند ( سابقه خانوادگی، بیماریهای خاص مانند دیابت، یا رماتیسم مفاصل، کم کاری تیروئید فشار خون بالا و بارداری). این عارضه دردی سنگین و دائمی را ایجاد میکند. درد و کرخی آن در انگشت شست، انگشت اشاره، انگشت میانی و نیمی از انگشت حلقه (مطابق توزیع حس عصب مدیان) انتشار مییابد.
علایم سندروم تونل کارپال
به طور کلی علایم این بیماری در شب بدتر میشود و شبیه به احساس خواب رفتن دست توصیف میشود. علایم در یک یا هر دو دست دیده میشود. درد، کرخی ، بی حسی و گز گز کردن و یا سوزن سوزن شدن در انگشت شست، انگشت اشاره، انگشت میانی و نیمی از انگشت حلقه (مطابق توزیع حس عصب مدیان) انتشار مییابد. تنها در برخی مواقع این علایم به قسمتهای دیگر هم ممکن است کشیده شود.
تشخیص
پزشک در ابتدا مچ دست، آرنج، شانه و گردن بیمار را معاینه میکند و به بررسی هرگونه علائم، التهاب، دفورمیتی و حساسیت میپردازد. تستهای فالن و تینل در تشخیص این آسیب کمک میکنند. آزمایشهای الکتروفیزیولوژی، NCV، EMG ، MRI، سنوگرافی، اشعه ایکس نیز در تشخیص دقیق و شدت این عارضه کمک میکنند.
درمان سندروم تونل کارپال
فیزیوتراپی در درمان این عارضه با روشهای غیر جراحی و حتی بعد از جراحی جزء اقدامات حیاتی میباشد، زیرا علاوه بر اینکه به فرآیند درمان سرعت میبخشد، باعث کسب بهترین نتیجه از درمان میشود و احتمال بروز مجدد عارضه را کاهش میدهد. یکی از مهمترین نکتهها در درمان این سندروم این است که باید از انجام هرگونه فعالیتی که باعث تشدید علائم این بیماری میشود پرهیز کرد. روند این بیماری تدریجی است اما اگر درمان آن را به تاخیر بیوفتد وضعیت بیمار بدتر میشود. مراحل اولیه درمان شامل استراحت، استفاده از داروهای ضد التهابی و گاهی اوقات داروهای مدر (ادرار آور) و در مراحل پیشرفته بیماری جراحی توصیه میشود. پوشیدن بریس و اسپلیت از آنجا که باعث کاهش فشار وارده بر عصب مدیان میشوند در درمان این عارضه مفید است. داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی، تزریق کورتیزون، اولتراسوند، یوگا و برنامههای توانبخشی مناسب، ورزشهای محرک سازی عصب و درمانهای دستی توصیه میشوند.
در صورتی که درمانهای غیرجراحی موجب بهبود علائم بیمار شوند، پزشک ممکن است جراحی را به بیمار توصیه کند. تصمیم مبنی بر عمل جراحی به شدت علائم، میزان درد و بیحسی در دست بیمار بستگی دارد. جراحی آندوسکوپی و جراحی باز روشهایی هستند که برای درمان این عارضه استفاده میشوند.
اقدامات فیزیوتراپی در درمان سندروم تونل کارپال
- استفاده از اولتراسوند برای کاهش التهاب و ناراحتی
- استفاده از درای نیدلینگ در ناحیه مورد نظر
- استفاده از الکتروتراپی، مگنت، تکار تراپی، لیزر تراپی در بهبود و درمان عارضه
- درمانهای دستی
- تکنیکهای محرک سازی عصب
- ارائه تمرینات انعطاف پذیری و تقویتی برای عضلات مچ و ساعد
- تجویز اسپلیت مناسب با توجه به شدت عارضه و شرایط بیمار
- آموزشهای اصلاح وضعیت مچ در حین انجام حرکات روزمره
درصورتی که گیر افتادگی عصب در ناحیه گردن تشخیص داده شود، تکنیکهای درمانی مناسب در ناحه ستون فقرات گردنی استفاده میشوند.
سندروم دکورون De Quervian Syndrome
در سندروم دکورون (تنوسینوویت دکورروین) تاندون عضلات شست (تاندون عضله دور کننده دراز شست و باز کننده کوتاه شست) که وظیفه دور کردن و باز کردن انگشت شست را بر عهده دارند دچار التهاب میشوند. این سندروم یکی از بیمارهای شایع در ناحیه مچ دست میباشد بخصوص در ورزشکاران میباشد. این سندروم در زنان 30 تا 50 ساله 6 تا 10 برابر نسبت به مردان شیوع بیشتری دارد.
علائم سندروم دکورون
شروع علایم این عارضه در ابتدا به صورت تدریجی بوده و با گذشت زمان پیشرفت میکنند درد مچ دست (درد ممکن است موضعی باشد یا اینکه به سمت بالا یعنی به داخل ساعد یا به سمت پایین یعنی به داخل شست انتشار یابد). تورم ضعف در تاندون حساسيت زايده استيلوئيد (زائدهای در انتهای استخوان زند اعلا که جز استخوانهای ساعد میباشد) مثبت شدن تست فينگل اشتاين خشکی و سفتی مچ دست کاهش دامنه حرکتی مچ دست تورم یا وجود برجستگی کوچکی در انتهای استخوان رادیوس تشدید درد در هنگام مقاومت در دور کردن و باز کردن انگشت شست مشکل در گرفتن اشیا یا انجام حرکاتی همچون چنگ زدن یا نیشگون گرفتن احساس چسبیدگی یا توقف در هنگام حرکت شست علایم این سندروم در حرکاتی که به نزدیک کردن و خم کردن انگشت شست، یا متمایل کردن مچ دست به سمت استخوان اولنار نیاز است تشدید میشود
علت عارضه سندروم دکورون
علت اساسي اين بيماري نتيجه فعاليتهايي است كه به دور كردن شست همراه با انحراف به سمت اولنار مچ نياز متناوب دارند شکستگی در قسمت انتهایی استخوان رادیوس بیماری آرتریت رماتویید ضربه مستقیم به مچ دست یا تاندون.
تشخیص سندروم دکورون
برای معاینه اختصاصی سندروم دکورون از تست فینکل اشتاین استفاده میشود. برای انجام این تست بیمار انگشت شست را به سمت کف دست خم می کند و انگشتان دیگر را به حالت مشت روی آن قرار می دهد. سپس مچ دست به سمت انگشت کوچک خم میکند. اگر این حرکت باعث درد در مچ دست در امتداد انگشت شست شود، احتمال عارضه سندروم دکورون وجود دارد.
درمان سندروم دکورون
عدم درمان سندروم دکورون ممکن است دامنه حرکتی مچ دست را محدود کند که خود باعث اختلال در انجام کارهای دستی می شود. درمان اولیه این عارضه شامل استراحت و پرهیز از حرکات مکرر شست، داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی، ماساژ یخ، استفاده از اسپلینت و در نهایت تزریق کورتیکواستروئید به درون کمپارتمان پشت دست.
اگر درمان غیر جراحی سندروم دکورون موجب بهبود علایم بیمار نشود، به عمل جراحی و باز کردن غلاف تاندون نیاز می باشد.
اقدامات فیزیوتراپی در درمان سندروم دکورون
استفاده از الکتروتراپی، مگنت، تکار تراپی، لیزر تراپی در بهبود و درمان عارضه درای نیدلینگ آموزش و اصلاح حرکاتی که باعث ایجاد این عارضه شده اند. ماساژ و سایر تکنیکهای بافت نرم ارائه تمرینات دامنه حرکتی و تقویتی مناسب برای انگشت شست و مچ ارائه برنامه تمرینی تقویت شانه ها و آرنجها که میتوانند فشار وارده به مچ دست را کاهش داده و به بهبودی طولانی مدت کمک کنند.
بهترین فیزیوتراپی دراصفهان (دکتر قولنج) بهترین خدمات را برای بهبود درد های شما ارائه می دهد.
سوالات رایج بیماران
اگر روش های غیر جراحی برای شما پاسخ نداده بهتر است جراحی را برای بهبود خود انتخاب کنید. شما با مراجعه به کلینیک درکتر شیربان میتوانید راهنمایی های لازم را دریافت کنید. البته درمان هایی مانند متحرک سازی غصب نیز وجود خواهد داشت. اگر که این درمان ها برای شما کارساز نبود می توانید جراحی را انجام دهید.
بله شما می توانید با مراجعه به بهترین فیزیوتراپی دراصفهان درمان خود را آغاز کنید و از روش های درمانی غیر جراحی استفاده کنید حتی اگر دست شما نیاز به جراحی هم داشته باشد دکتر شیربان و تیم حرفه ای ایشان شما را یاری مینمایند.