عضله به وسیله تاندون به استخوان متصل میشود و نیروی انقباضی عضله را به استخوان منتقل میکند. تاندون از کلاژن و الاستین تشکیل شده است. در وضعیت استراحت طبیعی، تاندون شکلی موجی دارد، ولی اگر به میزان بیش از 4 درصد کشیده شود شکل موجی آن ناپدید میشود و تارهای کلاژن در معرض فشار قرار میگیرند. در کشیدگی بیش از 4 تا 8 درصد ملکولهای کلاژن آن شروع به شکستن میکنند و اگر میزان کشش را بیشتر کنیم تاندون پاره خواهد شد. خاصیت ارتجاعی تاندون از 30 ساگی کاسته میشود و تغییرات تخریبی آن افزایش مییابد. آسیب به تاندونهای شانه بهخصوص در افرادی که فعالیتهای تکراری را با شانه خود انجام میدهند، بیشتراتفاق میافتد. آسیب تاندونی بیشتر در نقطهای روی میدهد که از نظر گردش خون ضعیف است مثلا آسیب تاندون عضله فوق خاری در 1 تا 5/2 سانتی از محل اتصال به سر استخوان بازو که حمایت خونی ضعیفی دارد واقع میشود.
عضلات روتاتوركاف به عنوان يكي از اجزاي اصلي عملكرد شانه شناخته ميشود و پارگي آنها يك اختلال شايع در عملكرد شانه و علت شايع درد شانه ميباشد. آسیب تاندون عضلات روتاتورکاف بسیار شایع هستند،این گونه ضایعات در هردو جنس و در هر سنی دیده میشود. به طور کلی این عضلات در اثر ضربه مستقیم، برداشتن اجسام سنگین، وضعیتهای نامناسب بدنی و برخی از فعالیتهای ورزشی دچار آسیب هایی مانند کشیدگی، پارگی و التهاب میشوند.
علت کشیدگی تاندونهای شانه
- حرکات و چرخشهای ناگهانی یا شدید بازو
- استفاده بیش از حد از شانه به خصوص در فعالیتهایی که دست بالای سر قرار میگیرد
- بلند کردن یا پرتاب کردن اجسام سنگین
- وراثت
- ضربه به شانه
- کار سخت مثل برخی از فعالیتهای ورزشی (ورزشهای تماسی ، اسکی، اسنوبرد، فوتبال، راگبی، کشتی، وزنه برداری) یا مشاغلی مثل بنایی یا نقاشی ساختمان
- سن بالا
- افتادن روی دست باز و کشیده شده
- کشیدگی زیاد بازو
- عدم انعطافپذیری عضلات و رباطها
- سستی مفاصل یا اختلالات بافت همبند
- ضعف عضلات کمربندشانهای
علائم کشیدگی تاندون شانه
- درد اطراف شانه هنگام بالا گرفتن دست، درد در زمان بلند کردن اجسام، درد شبانه شانه
- محدودیت حرکتی در شانه
- حساسیت موضعی در ناحیه آسیب دیده
- عدم کارآیی در تاندون مربوطه
- تورم
- قرمزی یا کبودی اطراف شانه
- احساس ضعف در شانه و بازو
تشخیص کشیدگی تاندون شانه
بررسی تاریخچۀ پزشکی، معاینه و علائم بیمار ، اشعهایکس، MRI، آرتروگرام و سنوگرافی همگی در تشخیص قطعی این بیماری کمک میکنند.
درمان کشیدگی تاندون شانه
چگونگی درمان آسیبهای تاندون بسیار مهم است و به عواملی از قبیل سن، شدت آسیب دیدگی تاندون ربط دارد. درمان غیر جراحی کشیدگی تاندون شانه شامل استراحت، کاهش درد و التهاب در مرحله حاد آسیب با استفاده از سرما درمانی، بریس، تزریق استروئید، شاک ویو، مگنت، امواج التراسوند، ماساژ، گرما درمانی، کینزیوتیپ، درای نیدلینگ، درمانهای دستی، تجویز داروی ضد التهاب و حرکت درمانی استاندارد میباشند که در کلینیک فیزیوتراپی ارائه میگردد. اگر همچنان علائم باقی ماند از جراحی برای درمان آن استفاده میشود.
فیزیوتراپی دراصفهان درمان هایی برای کشیدگی تاندون شانه ارائه می گردد تا در کوتاه ترین مدت زمان ممکن این درد رفع و بهبود یابد.
سوالات رایج بیماران
وارد شدن فشار به صورت ناگهانی بر روی شانه و یا تصادف کردن،افتادن وزن بدن بر روی شانه از علل آسیب دیدگی و به وجود آمدن این عارضه می باشد.
پارگی جزئی و پارگی کلی دو نوع رایج پارگی تاندون شانه است.با مراجعه به بهترین فیزیوتراپی دراصفهان درمان خود را آغاز کنید.
در بعضی از افراد بدون جراحی این عارضه قابل بهبود است. با استراحت کردن مصرف دارو و تمریناتی که در فیزیوتراپی ها ارائه می گردد ممکن است بهبود یابید.اما در بعضی از افراد حتما نیاز به جراحی می باشد.